The Leeds Teaching Hospitals NHS Trust

Better for patients, by design

Bringing the Yorkshire Dales and Fells into Leeds

The creation of a central island garden takes its cues from the nearby fells, dales and erratics of Yorkshire. Ward-level terraced gardens will provide a connection to the outside world for more vulnerable, less mobile in-patients.

The concept involves:

  • Bringing the hills back into the city centre whilst delivering a new world class hospital on a tight city centre site.
  • A building that is taller at the back to the north and shorter at the front to the south so that sunshine can reach all the rooms.
  • A huge island garden and playdeck at its centre.
  • A focus on staff and patient wellbeing by maximising wellness/ daylight and greenery.

 Sketch DaleFellErratic resized